Klassisk fika!

Februaris tema blev ”Fika”, ett riktigt lyckat tema, både smakmässigt och utseendemässigt!

Smakerna blev hallongrotta, dammsugare och chokladboll. Hallongrottorna har ett skal av vit choklad och innehåller en seg hallonkola. Jag har upptäckt hur kul det är att koka kola med olika smaker sen jag gjorde passionsfruktskolan till alla hjärtans dag. Jag toppade den till sist med lite frystorkade hallon och skimrande strössel! Dammsugaren gjorde jag genom att först måla grönt i mitten av formen och sen gjuta skal av mörk choklad. Fyllningen blev en mjölkchokladtryffel smaksatt med arrak. Jag ääääälskar dammsugare och det är blev en riktigt hit! Till sist blev det chokladbollar. Kalla det fusk om ni vill, men det finns runda tryffelskal att köpa, så det gjorde jag! Dom är bara att fylla med vad man vill och sen doppa i choklad och dekorera. Jag fyllde dem med 50/50 mörk och ljus chokladtryffel och smaksatte med kaffe, kokos och krossade kaffebönor för lite crunch! Sedan rullade jag dem i mörk choklad och kokos, precis som små chokladbollar. Alla askar sålde slut på ett nafs! Önskar jag hade tid att göra fler men och andra sidan blir det mer exklusivt såhär!

IMG_20160224_165517

IMG_20160224_164637 IMG_20160222_135716 IMG_20160222_103744

Kärlek och semlor!

Ja…jag har blivit dålig på att uppdatera här. Men nu är det dags! Senaste nytt är alla hjärtans dagpraliner, lovebars och årets version på semelpralinen!

Jag ville hitta på nåt annorlunda till alla hjärtans dag, så en av sorterna jag gjorde blev ett hjärta av vit choklad och inuti gömde sig jellybeans med körbärssmak och popping candy, ni vet sånt där som sprakar i munnen! Det blev kul, annorlunda- och GOTT! Godis-i-godis kan väl aldrig slå fel?

Den andra sorten blev också ett hjärta, men av mörk choklad, och inuti en lite syrlig passionsfruktskola. Det gick åt måååånga passionsfrukter, men det var helt klart värt det! Det är något magiskt med kombinationen mellan det syrliga och den där lite brända,supersöta kolasmaken! Nu vill jag testa koka kola med olika frukter och smaksättningar, riktigt kul!

Det blev även några bars , rättare sagt lovebars, till alla hjärtans dag. Innehållet var en champagnetryffel och jordgubbsmarsipan. MUMS! Riktigt lyckad kombination. Toppade med frystorkade jordgubbar och små hjärtan!

Sen var det ju självklart dags för årets semelpralin! Förra året gjorde jag en riktigt rolig semelpralin av mandelmassa, mörk choklad och ”grädden” var vit chokladtryffel med kardemumma. Jag gjorde ungefär likadant i år, men doppade den istället i mjölkchoklad och piffade till dem med lite guld- med inspiration från Guldsemlan som har florerat i media den senaste tiden. Semlor är ju bara typ det godaste som finns. Mandelmassa och grädde asså…oslagbart!

IMG_20160130_155441 IMG_20160218_195241 IMG_20160218_195311

IMG_20160201_171411 IMG_20160209_114806

Ölpraliner och framtidsplaner

Som några av er redan vet var jag med i ett litet projekt för att samla in pengar till Musikhjälpen i P3 som sänds varje år i december. Jag blev tillfrågad att skapa två olika praliner till en ölprovning som skulle auktioneras ut. Totalt var det 8 platser som auktionerades ut och vi drog in 12026:- till musikhjälpen! INTE ILLA!!! Så fick jag skapa två nya praliner, en med ett kornvin och den andra med en Stout. Jag är ju inget stort öl-fan direkt, men den med Stout blev faktiskt riktigt vass! Eftersom ölet i sig hade en ton av kokos och vanilj använde jag mig även av kokos i tryffeln och som dekoration på pralinen, närmare bestämt så karamelliserade jag kokoschips och toppade med! Kornvinspralinen tog jag inspiration av etiketten och använde mig av kakaosmör och färg för att få till en snygg look!

Jag har nu bokat in mig på en ny pralinkurs som går av stapeln den 19 Mars i Stockholm. Denna gång är det förra årets dessertmästarvinnare Joel Lindqvist som håller kursen. Jag tyckte han var grymt bra i dessertmästarna och använde sig av många udda spännande smaker! Känner mig riktigt peppad!!!

Har börjar klura på en återkomst av förra årets succé- semelpralinen, och även alla hjärtans dagpraliner, jag lovar att hålla er uppdaterade!

IMG_20160106_121958

IMG_20160107_145707

IMG_20160120_134456

2015- så tog det slut!

Då var 2015 slut, och 2016 har precis börjat!

När jag ser tillbaka på det senaste året så kan jag inte fatta att det BARA har varit ett år.

I Januari 2015 gick jag pralinkursen i Stockholm, och sen tog det bara fart! Idag har jag ett eget litet företag och har verkligen hittat något som jag brinner för, som får mig att glömma allt det där jobbiga och dåliga i livet. Och så har jag sån himla tur som har så himla många stöttande och hjälpsamma människor omkring mig! En underbart duktig och begåvad syster som förstod precis vad jag menade när hon gjorde hemsidan, och en mamma som sköter företagets ekonomi (tack och lov för hade jag gjort det själv hade det nog inte blivit många siffror rätt), och sen självklart pappa, och alla andra trogna kunder som köpt, smakat, gett kritik- både positiv och negativ! Ibland önskar jag att jag hade tio armar och all tid i världen så jag kunde göra praliner till alla, jämt! Mitt huvud är fortfarande fullt av spännande idéer som jag ser fram emot att testa, både smakmässigt och utseendemässigt!

Som ett litet avslut på 2015 kommer här ett litet urval av alla praliner jag har uppfunnit detta år

Hoppas ni ser fram emot 2016 lika mycket som jag gör..detta är bara början!

20160105_22161020160105_221927

Julasken!

Nu har jag jobbat hårt för att få klart de 46 förbokade julaskarna!

Det blev 4 olika sorter i sann Lilla pralineriet-anda!

Först ut var Pepparkaka-Lakrits. Det är en kola smaksatt med saltlakrits i en skal av mjölkchoklad smaksatt med pepparkakskryddor och toppad med lakritsströssel och pepparkakssmulor!

Andra sorten blev Pepparmint-Marshmallows. I ett skal av mörk choklad gömmer sig en mörk pepparmintstryffel och små marshmallows. Den är toppad med vit choklad som jag färgat mintgrön, minimarsmallows och snöflingsströssel!

Tredje sorten är en Saffran-Hjorton. Här rostade jag den vita chokladen jag skulle göra tryffeln på så den fick en lite kolaaktig smak, sen smaksatte jag den med saffran! Överst i pralinen finns hemkokad hjortronsylt och skalet är av mörk choklad. Innan jag gjöt skalen stänkte jag med guldfärgat kakaosmör i formen så den blev lite julfin!

Sista sorten blev Vit glögg-päron-kokos. Jag började med att färga formen med vitt kakaosmör och sen gjöt jag skalen med vit choklad. Inuti är en tunn marmelad med vit glögg och päron, och också en tryffel med vit glögg och kokosflingor. Den blev lite klurig att göra botten på för den tunna marmeladen ville gärna flyta upp men skam den som ger sig! Sen blev de dekorerade med grönfärgad vit choklad och röda och vita strösselkulor!

Nu är julproduktionen över och jag ska få andas ut för ett tag!

I Januari gör månadens ask ett uppehåll, så i slutet av februari kommer nästa tema!

Ha nu en riiiiiktigt GOD JUL !!!

IMG_20151208_190317 IMG_20151211_210255 IMG_20151213_101419 IMG_20151213_174044 IMG_20151213_105826

 

 

 

 

Jul, jul, stråååålande jul!

Julen är verkligen den bästa tiden på året! Jag blir som ett litet barn igen!!! Och även om det kommer bli stressigare än vanligt i pralineriet så ser jag så himla mycket fram emot att få göra alla pralinerna till julasken!

Det kommer även annat juligt gott till försäljning! Denna helg har jag tillverkat Julkul chokladkakor och Julmums chokladbars.

Julkul är en vit chokladkaka smaksatt med saffran och både inuti och ovanpå gömmer sig knapriga nonstop! Några gula chokladstjärnor som jag gjort i en silikonform satte en extra jul-touch på den!

Julmums är en chokladbar av mörk choklad (54%) och fylld med päronmarsipan, valnötsnougat (som blev mer som en valnötsnutella- farligt god) och hela kardemummakärnor! Provsmakarna gav den högsta betyg!

Maila eller smsa om ni vill beställa!

IMG_20151129_114630IMG_20151129_120859

E finito!

Då var November snart slut och alla novemberaskar har hittat hem till sina nya ägare.

De två andra smakerna blev Balsamico/Fikon och Mascarpone/jordgubb/stracciatella!

Balsamico/Fikon blev en mörk pralin smaksatt med crema di balsamico och bitar av torkade fikon.

Mascarpone/jordgubb/stracciatella blev en pralin med skal av vit choklad och en tryffel gjord på mascarpone, jordgubbar och vit choklad. Blandade även i riven mörk choklad (stracciatella). Toppade även med lite frystorkade jordgubbar. BUONISSIMO!

Nu får jag ÄNTLIGEN starta julproduktionen! Eller rättare sagt, den har redan börjat…håll utkik imorgon vettja!

IMG_20151122_180309 IMG_20151122_180237 IMG_20151124_094455

Ciao Ciao Italia!

Det är alltså det härliga matlandet Italien som är temat för denna månadens ask!

Första sorten ut är Nutella/Biscotti!

En pralin med skal av mjölkchoklad, fylld med Nutella och toppad med en minibiscotti bakad av moi- eller io, som det heter på Italienska!

Sort nr 2 ligger i detta nu och gottar till sig lite innan den ska presenteras på facebook och instagram, tillsammans med sista sorten, under morgondagen!

Fick hem en hel del nya pralinformar som jag beställt från Belgien häromdagen! Så kul med massa nya formar och därmed ny inspiration! Denna Nutella/Biscottipralin är tillverkad i en av formarna, som är väldigt praktiskt då den går att använda åt två olika håll så att säga!

Hoppas ni får en fin helg- åter imorgon med två Italienska praliner till!

IMG_20151106_155208

IMG_20151117_174829

IMG_20151121_104020

Jul, jul, jul..men FÖRST Novemberasken!

Till Jul kommer jag dubbla antalet månadsaskar, och göra 4 sorter/ask istället för 3. Så totalt 8 praliner i varje ask, priset kommer vara 100 kr. Jag har redan nästan sålt slut på alla askarna. Så vill du beställa en får du skynda dig! Smakerna kommer vara nyskapande och spännande i kombination med klassiska julsmaker, så mycket kan jag avslöja! Jag kommer också lägga extra mycket tid på dekoren, allt för en riktigt exklusiv julask!

MEN, innan Jul ska det ju självklart komma en Novemberask också, temat kommer denna gång vara ett land som ligger mig varmt om hjärtat! Mer än så säger jag inte just nu, ni får vänta och se helt enkelt!

Tills vidare, ha en riktigt god chokladhelg!

IMG_20151016_102054

 

Fars dag!

På söndag är det Fars dag och jag fick tillfälle att testa göra praliner med ölsmak! Oväntat gott- speciellt för mig som inte ens gillar öl! Jag ville även passa på att testa receptet inför ett litet ”projekt” som jag kommer berätta mer om framöver!

Jag gjorde skalen på mjölkchoklad och fyllning på en tryffel jag gjorde på Young’s double chocolate stout och mörk choklad, och för att få lite crunch rostade jag kakaonibs och hade i! Sen kom jag inte riktigt överrens med dekoren..den ville inte riktigt se ut som jag ville att den skulle göra, men det finns väl inte perfekta mustascher- eller? Har fått så många beställningar på dem nu så jag måste göra en omgång till! Kul!!!IMG_20151101_124027