Att tävla i smaker

Jag hade tidigare i år en omgång av ”Önskepralinen” där min kusin tog hem segern med sitt smakförslag som var polkagris/päron! Det var en mycket lyckad kombination, och så tyckte jag nu att det var dags för en ny omgång!

Jag fick in massor av spännande smakförslag, en del lättare att genomföra än andra! Till slut fick Johan i alla fall äntligen sin lakritspralin som han har tjatat om så länge! Denna gång med skal av vit choklad, i botten en saltlakritstryffel och på toppen en ”smet/tryffel” gjord på geléhallon, grädde och vit choklad. Om det blev gott? JAJJEMEN! Hallon och lakrits kanske inte är så nytänkande smakkombination i sig, men att använda sig av geléhallon istället för vanliga hallon kändes kul, och jag var tvungen att testa! Snygga blev de dessutom!

Jag fick massor av smakförslag av två söta ungar som heter Olle och Klara, en hel lång lista med spännande kombinationer! Morot/chili och Morot/Rädisa var två av förslagen. Det hade ju varit kul att göra en pralin med morotssmak, men det var svårt att få fram smaken av morot, den är inte så utmärkande i sig. Men formen fick jag till och levererade idag ett välförtjänt andrapris till Olle och Klara!

Jag kommer absolut ha fler omgångar av önskepralinen framöver, kanske till och med önsketema på månadens ask?

IMG_20150718_155337        IMG_20150717_141054        IMG_20150718_154935

Veganvänligt

Det är inte helt lätt att göra helt veganvänliga praliner. Visst, man kan ersätta grädden med tex havregrädde, men hållbarheten blir mycket kortare, som jag fick erfara i påskas när några praliner jag gjort på kokosgrädde hade möglat! Dessutom är det bara den mörka chokladen som inte innehåller någon mjölk. Sen finns det såklart vit choklad och mjölkchoklad gjord på tex rismjölk, men då drar priset iväg rejält och jag har ännu inte testat att temperera den chokladen, men det kanske går precis lika bra! Hur som helst, jag fick en beställning på en ask med veganvänliga praliner. Smakerna blev körsbär/mandelmassa och apelsin/chili. Jag är i vanliga fall inget större fan av apelsinchoklad, men med en nypa chili i blev det en helt annan sak, lite extra sting! Jag vet dock inte om jag kan kalla den för en pralin egentligen, då det är mer som en mörk chokladbit smaksatt med apelsin och chili, den har liksom ingen fyllning. Körsbär/mandelmassa däremot, har en fyllning. denna gång gjorde jag tryffeln enbart på körsbärspuré och mörk choklad, och skippade alltså grädden helt och hållet. I mitten la jag en kula mandelmassa! Nu ligger asken i nån postbil och är på väg till sin nya ägare! Hoppas värmen håller sig borta så de överlever resan!
IMG_20150707_212131   IMG_20150707_181119

And the winner is…..

Vinnaren i förra månadens ask blev…..RABARBER! Grattis fröken rabarberhjärta, du får nu en plats på pralinmenyn! Liiite omständig att göra, men i slutändan var den värd det! Den vita chokladtryffeln med lite crunch och kolasmaken från karamelliseringen ihop med den syrliga rabarbergelén blev en riktigt smakexplosion!
IMG_20150613_172314

Gammal smak- ny look

Ni som köpte första asken jag gjorde, till alla hjärtans dag, minns kanske min blåbär & krokantpralin! Smaken var ju perfekt, menjag var inte nöjd med utseendet, så nu har jag äntligen tagit tag i saken och gjort om den, i blått såklart!  

IMG_20150702_201914     IMG_20150702_201753

Gör om, gör bättre!

Igår gjorde jag en ny omgång ”whiskey on the rocks”. Den här gången tog jag lite mer whiskey i, då jag tyckte den smakade för lite av det förra gången. Men det är ju sådär, man får testa sig fram! Gjorde även en ny omgång av min systers pralin, den som är veganvänlig, med körsbär och mandelmassa. Denna gång hoppade jag ”veggogrädden” helt (eftersom den har så kort hållbarhet) och testa göra tryffeln enbart på körsbärspuré och mörk choklad, det gick riktigt bra och körsbärssmaken blev mycket tydligare. Tillsatte även några droppar körsbärsarom!

Testa en ny pralin också, vit choklad med persikotryffel. Dock väldigt svårt att få fram en tydlig persikosmak…den liksom drunknade i smaken av den vita chokladen…så jag tillsatte lite apelsinarom för att den skulle smaka lite mer i huvudtaget. Får inhandla en persikoarom så kan det nog bli bättre nästa gång! Den var dock god ändå 🙂

Whiskeypralinerna är en beställning från en som hade hittat mig på instagram, ända från Örebro kommer dom och hämtar! Hade inte sommarvärmen hunnit komma hade jag kanske vågat skicka men nu är det på tok för varmt. Till och med jag smälter ju bort…

IMG_20150701_182250 IMG_20150702_081324 IMG_20150702_081439